Abstract | Stručni doprinos ovog sveučilišnog specijalističkog rada usmjeren je na identifikaciju i dublje razumijevanje upravljačkih i organizacijskih izazova te pruža praktične smjernice i preporuke za organizacije koje su obvezne razvijati, implementirati i nadzirati poslovne procese usklađene s načelima sigurnosti hrane. Ciljevi ovog specijalističkog rada su: razmotriti načela i smjernice codex alimentarius, opće prihvaćenih načela higijene hrane i HACCP sustava te razjasniti njihove međusobne razlike i povezanosti te njihov utjecaj na razvoj, implementaciju i nadzor poslovnih procesa, istraživanjem primarnih te sekundarnih podataka identificirati organizacijske izazove razvoja i implementacije poslovnih procesa usklađenih s načelima i smjernicama higijene hrane i HACCP sustava, pružiti preporuke implementatorima HACCP sustava za uspješniji razvoj, implementaciju i nadzor poslovnih procesa, istraživanjem primarnih te sekundarnih podataka identificirati upravljačke i organizacijske prednosti koje proizlaze iz primjene općih načela higijene hrane te razvoja HACCP sustava, istaknuti značaj nadzora i kontinuiranog praćenja učinkovitosti HACCP sustava integriranog u poslovne procese. Provedena je komparativna analiza rezultata sekundarnih domaćih i stranih istraživanja s rezultatima primarnih istraživanja autorice. Primarni podaci prikupljeni su na uzorku od dvadeset ispitanika, članova HACCP tima te menadžera upućenih u razvoj, implementaciju i nadzor poslovnih procesa prema zahtjevima načela higijene hrane, većinom malih subjekata u poslovanju s hranom za životinje. Ključ uspjeha organizacije temelji se na kontinuiranom nadzoru i mjerenju uspješnosti poslovnih procesa. Upravljanje poslovnim procesima integrirano je u sustave upravljanja kvalitetom, prema tome upravljanje poslovnim procesima ima ključnu ulogu u planiranju, primjeni i unapređenju preduvjetnih programa i HACCP plana što je važno za usmjeravanje poslovnih aktivnosti prema ostvarenju strategije očuvanja sigurnosti hrane. |
Abstract (english) | The professional contribution of this university specialist thesis is focused on identifying and gaining a deeper understanding of managerial and organizational challenges. It provides practical guidelines and recommendations for organizations obligated to develop, implement, and monitor business processes aligned with food safety principles. The objectives of this specialist thesis are: to examine the principles of the Codex Alimentarius, general principles of food hygiene and the HACCP system, clarifying their differences, interconnections, and their impact on the development, implementation, and monitoring of business processes, to identify organizational challenges in the development and implementation of business processes aligned with food hygiene principles and the HACCP system through primary and secondary data analysis, to provide recommendations to HACCP system implementers for more successful development, implementation, and monitoring of business processes, to identify managerial and organizational advantages resulting from the application of general food hygiene principles and the development of HACCP systems through primary and secondary data analysis, to emphasize the importance of supervision and continuous monitoring of the effectiveness of the HACCP system integrated into business processes. A comparative analysis was conducted, comparing the results of secondary domestic and foreign research with the results of the author's primary research. Primary data were collected from a sample of twenty respondents, members of the HACCP team, and managers involved in the development, implementation, and monitoring of business processes according to food hygiene principles, mostly from small businesses in the animal feed sector. The organization's success is based on continuous monitoring and measurement of the effectiveness of business processes. Business process management is integrated into quality management systems, thus playing a crucial role in planning, implementing, and improving prerequisite programs and HACCP plans, essential for directing business activities towards achieving food safety preservation strategy. |