Naslov Analiza zelene javne nabave na primjeru vrtića Krapinsko - zagorske županije
Naslov (engleski) Analysis of Green Public Procurement on example of kindergarten Krapina- Zagorje County
Autor Đurđica Kušek
Mentor Miroslav Mandić (mentor)
Mentor Ružica Brečić (pomoć pri izradi, neposredni voditelj)
Član povjerenstva Andrea Lučić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Sandra Horvat (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Ekonomski fakultet (Katedra za ekonomiku poduzeća) Zagreb
Datum i država obrane 2019-07-15, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana DRUŠTVENE ZNANOSTI Ekonomija Ekonomika poduzetništva
Sažetak SAŽETAK
Proizvodnja ekološke i lokalne hrane i održivi razvoj u cilju očuvanja prirode i bio raznolikosti izaziva veliku pažnju znanstvene i šire javnosti već nekoliko desetljeća, ali u posljednje vrijeme aktualnost teme ogleda se u činjenici poticanja Europske unije kroz zakonsku regulativu za održivi razvoj i ekološku proizvodnju malih i srednjih poduzeća te poticanje lokalnog gospodarstva kroz kratki lanac opskrbe. Želi se povećati nabava lokalnih i ekoloških proizvoda u javnim institucijama (školama, vrtićima, bolnicama, domovima i sl.). U radu je prikazan pregled proizvodnje ekološke i lokalne hrane u Republici Hrvatskoj, navedene su marketinške aktivnosti vezane uz ekološku i lokalnu hranu te prikaz zelene javne nabave. Obveznici javne nabave, prema Zakonu o javnoj nabavi (120/2016), do 2020. godine u 50% postupaka javne nabave u Republici Hrvatskoj moraju uključiti neka od mjerila zelene javne nabave. Zelena javna nabava u Krapinsko - zagorskoj županiji analizirana je na primjeru vrtića Krapinsko - zagorske županije. Promatrana su dva slučaja vrtića i jedan slučaj lokalnog proizvođača hrane. Na osnovi promatranja činjeničnog stanja, poseban naglasak stavljen je na probleme s kojima se susreću sudionici nabave i proizvodnje ekološke i lokalne hrane u Krapinsko- zagorskoj županiji. Primjena zelene javne nabave u Krapinsko - zagorskoj županiji nije zadovoljavajuća. Kroz prikaz glavnih prepreka u značajnijem razvoju ekološke poljoprivrede u Krapinsko - zagorskoj županiji, izdvojene su preporuke za udruživanje proizvođača lokalne i/ili ekološke hrane u cilju osiguravanja razvijenog tržišta ekoloških proizvoda i razvoja lokalne ekonomije. Potreban je snažan angažman lokalnih vlasti, konkretne mjere te kontinuirano provođenje aktivnosti poticanja i promocije ekološke proizvodnje kroz primjenu kriterija i mjerila zelene javne nabave te kratkog lanca opskrbe kako bi lokalnim proizvođačima bio osiguran plasman njihovih proizvoda, a lokalnom stanovništvu mogućnost konzumacije sezonske zdrave hrane uz istovremeni razvoj lokalne ekonomije.
Sažetak (engleski) ABSTRACT
The production of organic and local food and sustainable development for the purpose of nature conservation and biodiversity has attracted a great deal of attention to scientific and general public for several decades, but lately the theme is reflected in the fact that the European Union is encouraged through legal regulation for sustainable development and ecological production of small and medium-sized enterprises and encouraging the local economy through a short supply chain. It wants to increase the procurement of local and eco-products in public institutions (schools, kindergartens, hospitals, homes, etc.). The paper presents a review of the production of organic and local food in the Republic of Croatia, featuring marketing activities related to organic and local food and the presentation of green public procurement. According to the Law on Public Procurement (120/2016), by 2020, 50% of public procurement procedures in the Republic of Croatia must include some of the green procurement standards. Green Public Procurement in Krapina - Zagorje County was analyzed on the example of kindergarten Krapina - Zagorje County. Two cases of kindergartens and one case of a local food producer were observed. Based on the observation of the factual situation, particular emphasis was placed on the problems encountered by the participants in the procurement and production of organic and local food in the Krapina - Zagorje County. The application of green public procurement in Krapina - Zagorje County is not satisfactory. Through the presentation of major obstacles to the more significant development of ecological agriculture in the Krapina - Zagorje County, recommendations were made for associating local and / or ecological food producers with the aim of ensuring a developed ecological product market and local economy development. Strong engagement of local authorities, specific measures and continuous implementation of the activities of encouraging and promoting ecological production through the application of criteria and benchmarks of green public procurement and short supply chains to enable local producers to ensure the placement of their products, and to the local population the possibility to consume seasonal healthy food with simultaneous development of the local economy.
Ključne riječi
Ključne riječi: ekološka i lokalna hrana
marketing ekoloških i lokalnih proizvoda
ekološka poljoprivreda
zelena javna nabava
Krapinsko-zagorska županija.
Ključne riječi (engleski)
Key words: ecological and local food
marketing of ecological and local products
ecological agriculture
green public procurement
Krapina - Zagorje County.
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:148:513160
Studijski program Naziv: Ekonomika poduzetništva Vrsta studija: stručni Stupanj studija: specijalistički diplomski Akademski / stručni naziv: stručni specijalist/specijalistica poduzetništva (struč.spec.oec.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2019-07-15 20:21:07